Pilihan anda di PRU13

Isnin, 16 Mac 2009

Keseimbangan ekonomi Islam atasi krisis dunia

Oleh Rohami Shafie

Unsur riba, spekulatif ikut sistem kapitalis hanya memporak-perandakan masyarakat

SELURUH dunia berdepan krisis ekonomi global yang asalnya berpunca daripada krisis subprima di Amerika Syarikat (AS). Krisis global ini bermula sejak awal 2007, bagaimanapun banyak negara memandang mudah perkara itu sehingga syarikat kewangan utama AS mengalami masalah kewangan yang ketara.

Lehman Brothers, Merril Lynch jatuh bankrap. Merril Lynch diambil alih oleh Bank of America, beberapa syarikat kewangan dan insurans pula diselamatkan Kerajaan AS termasuk syarikat insurans terbesar, American International Group (AIG).


Punca krisis ini berkait dengan hutang. Ia umpama krisis kewangan Asia yang melanda Malaysia pada 1997/1998 yang membezakannya ialah krisis ini berkaitan hutang hartanah, manakala krisis ekonomi Asia berkaitan mata wang.

Permintaan terhadap hutang di AS amat tinggi pada 2002-2005 disebabkan dasar liberalisasi sektor kewangan dan hartanah yang dipelopori bekas Presiden AS, George W Bush dan bekas Pengerusi Rizab Persekutuan, Alan Greenspan.

Bagaimanapun pada penghujung 2006 dan awal 2007, ramai peminjam (subprima) tidak mampu membayar hutang kepada bank kerana faedah naik mendadak, manakala harga hartanah menurun.

Dasar fiskal dan kewangan di AS setakat ini tidak langsung memberi tanda ekonomi dunia akan pulih. Presiden Obama masih tercari-cari formula untuk memulihkan kembali ekonomi negaranya.

Pakej rangsangan yang diumumkan beliau setakat ini masih tidak menampakkan tanda ekonomi AS akan pulih dalam tempoh terdekat. Ini menunjukkan kecelaruan ekonomi pasaran bebas atau kapitalis yang dilaungkan Barat sebagai sistem terbaik dunia. Dikatakan krisis ini terburuk pernah melanda AS sejak 1930. Sehingga kini tiada yang mengetahui bila krisis akan berakhir walaupun Pengerusi Rizab Persekutuan AS, Dr Ben S Bernanke memberi jaminan ia berakhir hujung tahun ini. Namun, itu hanya ramalan kerana krisis sudah merebak ke seluruh dunia termasuk Malaysia.

Kapitalis adalah sistem ekonomi yang mempunyai pelbagai kelemahan dan terbukti bukan sistem ekonomi terbaik boleh dilaksanakan di seluruh dunia. Kelemahan utama, sistem itu mementingkan keuntungan dan mengabaikan kesejahteraan masyarakat. Sistem ini mencipta masyarakat tamak haloba sehingga sanggup menipu dan mendapat keuntungan dengan cara menindas golongan miskin. Inilah asas sistem kapitalis iaitu materialistik semata-mata.

Islam secara jelas melarang memperoleh harta dengan cara penipuan, rasuah dan haram. Firman Allah bermaksud: "Dan jangan sebahagian kamu memakan harta sebahagian yang lain di antara kamu dengan jalan yang batil dan (jangan) kamu membawa (urusan) harta itu kepada hakim supaya kamu dapat memakan sebahagian daripada harta benda orang lain dengan (jalan berbuat) dosa, padahal kamu mengetahui." (Surah al-Baqarah, ayat 188)

Islam juga mementingkan keseimbangan dalam perniagaan tanpa unsur penindasan dan dijalankan secara sukarela tanpa perasaan tidak puas hati antara satu sama lain bagi memastikan perniagaan dijalankan dengan adil dan saksama.

Firman Allah bermaksud: "Hai orang beriman, jangan kamu saling memakan harta sesamamu dengan jalan yang batil, kecuali dengan jalan perniagaan yang berlaku dengan suka sama suka di antara kamu. Dan janganlah kamu membunuh dirimu sesungguhnya Allah Maha Penyayang kepadamu." (Surah an-Nisa, ayat 9)

Kita harus waspada dengan ideologi lama dan baru diperkenalkan AS serta sekutunya untuk mempengaruhi dunia menerima sistem kapitalis. Antara yang dilaungkan mereka ialah konsep globalisasi melalui Perjanjian Perdagangan Bebas (FTA). Sudah diketahui ramai, konsep ini cuba diterapkan negara maju di negara membangun dan Negara Dunia Ketiga bertujuan meraih keuntungan tanpa memikirkan kesejahteraan rakyat negara itu.

Sistem kapitalis juga banyak berasaskan spekulatif dan ini dilarang dalam Islam. Minyak, hartanah, mata wang, hak milik terbitan adalah instrumen berasaskan spekulatif atau ramalan semata-mata tanpa asas kukuh. Contohnya, wang kertas langsung tiada asas nilai apabila dikoyak. Bahkan, wang juga boleh diniagakan untuk mengaut keuntungan tanpa batas. Wang sepatutnya hanya medium penukaran dan bukan diniagakan.

Riba atau kadar faedah satu lagi aspek yang diharamkan dalam kewangan Islam dan dinyatakan dengan jelas dalam al-Quran. Firman Allah bermaksud: "Sesungguhnya Allah menghalalkan jual beli dan mengharamkan riba." (Surah al-Baqarah, ayat 175)

Kadar faedah dicipta kapitalis bertujuan menindas golongan miskin; yang kaya bertambah kaya, yang miskin jadi fakir. Bahkan, bukan saja individu boleh fakir, negara juga boleh muflis kerana dasar kapitalis.

Apa yang berlaku dalam ekonomi dunia kini mempunyai hikmah kepada dunia Islam, amnya dan Malaysia, khususnya. Forum Ekonomi Islam Dunia Kelima (WIFE) pada 2 hingga 3 Mac lalu di Jakarta antara langkah permulaan supaya sistem kewangan Islam dapat dilaksanakan di Pertubuhan Persidangan Islam (OIC). Ini sejajar usaha kerajaan menjadikan Malaysia sebagai hab kewangan Islam dunia.

Tsunami ekonomi yang melanda seluruh dunia memberi peluang negara kita mempergiatkan lagi usaha sedia ada untuk menjadikan pasaran kewangan, ekuiti kukuh dan ampuh berlandaskan sistem Islam. Tidak keterlaluan dikatakan, sudah sampai masanya usaha yang sedang dan bakal digiatkan harus membuahkan hasil bagi membolehkan sistem kewangan Islam bertapak kukuh sebagai peneraju utama sistem ekonomi Malaysia bagi menggantikan kapitalis.

Malaysia mempunyai banyak kelebihan berbanding negara lain untuk menjadi peneraju sistem kewangan Islam sedunia kerana sistem kewangan Islam bukan sistem ekonomi yang baru di Malaysia. Ia bermula sejak awal penubuhan Bank Islam pada 1 Julai 1983. Negara kita juga mempunyai kelebihan prasarana. Bahkan, sistem kewangan Islam diterima pakai oleh rakyat berbilang agama. Contohnya, dana amanah saham Islam menjadi tarikan belian bukan Islam apabila setiap kali dana itu dilancarkan institusi kewangan berkenaan.

Malaysia juga mempunyai kelebihan melaksanakan sistem kewangan Islam sepenuhnya dengan membawa pelabur dari Asia Barat. Malaysia mempunyai reputasi baik di kalangan negara Islam, oleh itu usaha membawa pelabur bertepatan pada masanya.

Di samping itu, pasaran di kalangan negara Islam amat besar sekali dan kepelbagaian perniagaan berlandaskan Islam perlu digiatkan supaya negara tidak hanya bergantung dagangan dengan AS dan Eropah. Ini secara tidak langsung mengurangkan risiko kebergantungan ekonomi kepada AS dan Eropah. Jelas, sistem kewangan Islam ialah jawapan kepada krisis ekonomi global yang melanda kini. Usaha menjadikan Malaysia sebagai hab kewangan Islam dunia perlu digiatkan bukan saja oleh kerajaan, bahkan membabitkan sektor swasta, cendekiawan kewangan Islam dan setiap individu.

Ini bagi memastikan suatu sistem kewangan lebih baik dengan mempelbagaikan produk kewangan inovatif berlandaskan syariah, adil dan saksama serta mementingkan kesejahteraan masyarakat secara keseluruhannya. Akhirnya, dapat mencapai matlamat untuk memperoleh keberkatan dan keredaan Allah di dunia dan akhirat nanti.

Penulis ialah Pensyarah Perakaunan dan Kewangan Kolej Perniagaan (COB) Universiti Utara Malaysia

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Ulasan yang membina dialu-alukan. (kalau nak ulas atau nak hentam aku... sila taruk nama... baru aku boleh respek hangpa... tak tau cara nak tulis nama : hangpa klik kat nama/url dan kasi taruk nama kat situ. bukannya susah pun)

10 ARTIKEL YANG TERDAHULU

Artikel Terdahulu