Pilihan anda di PRU13

Jumaat, 11 September 2009

1 Malaysia : UMNO juga parti islam - Najib


"Najib menegaskan UMNO juga parti Islam, cuma tidak label kan sahaja."

Salah merekalah kerana tidak melabelkan identiti Islam andai benar yang mereka membawa mesej Islam. Islam mesti diwar-war sebagai syiar untuk semua manusia. Apa yang nak ditakutkan oleh UMNO jika melabelkan apa sahaja mereka buat adalah atas nama Islam.

UMNO memang bantu orang Islam mungkin dari segi ekonomi, pelajaran, dan kemudahan lain. Masalahnya, UMNO mengamalkan Islam secara terpilih. Bab feqah munakahat, muamalat, dan ibadah, mereka terima tetapi ada sebahagian lain, mereka buang.

Lihat juga ketegasan UMNO dalam Islam. Hanya seperti melepaskan batuk di tangga. Kalau Islam dah kata haram, tetap benarkan di negara ini melakukan operasi judi, jual arak terbuka, dan lemahnya pula denda dalam perundangan di mahkamah syariah.

Benda yang sangat penting seperti aqidah dan jihad, bukanlah menjadi aspek penting dalam UMNO. Kalau cerita jihad pun, jihad ekonomi lah, jihad basmi kemiskinan dan macam-macam perkara yang lain yang tidak tepat dari makna asal jihad itu. Sepatutnya mencegah mungkar mesti dikuasakan tanpa mengira kedudukan dan bangsa.

Baguslah ada banyak majlis berunsur keagamaan seperti Pertandingan Tilawah, Maulidur Rasul, Awal Muharam, Puasa, dan Hari Raya, yang sering disambut setiap tahun. Cuma masalahnya UMNO tidak mahu mentadabbur isi Al-Quran sahaja. Inilah bahaya yang ada dalam UMNO sehingga melahirkan bangsa yang sangat taksub pada perkauman.

sumber :sujudterakhir.blogspot.com 
akira

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Ulasan yang membina dialu-alukan. (kalau nak ulas atau nak hentam aku... sila taruk nama... baru aku boleh respek hangpa... tak tau cara nak tulis nama : hangpa klik kat nama/url dan kasi taruk nama kat situ. bukannya susah pun)

10 ARTIKEL YANG TERDAHULU

Artikel Terdahulu