Pilihan anda di PRU13

Selasa, 21 Julai 2009

SPRM - Berita wajib baca


KEMATIAN SEORANG ANARKO YANG TIDAK DISENGAJAKEMATIAN SEORANG ANARKO YANG TIDAK DISENGAJAKEMATIAN ANARKO YANG TIDAK SENGAJA


MENGENAL MAMAT YANG BERNAMA DARIO FO

Mamat ini berbangsa Itali bukan Bengali. Lahir tahun 1926. Mamat ini penulis satira, drama, bangsawan, pengarah teater, pelakon dan juga pembuat musik.

Mamat ini pastilah seorang komunis kerana bijak dan bergeliga.

Mamat ini telah menubuhkan kumpulan teater Collettivo Teatrale La Commune. Dari tahun 1971 -1985 hasil pendapatan mereka sering diwakafkan kepada gerakan buruh dan membantu buruh-buruh yang mogok.

Pada tahun 1997 – dia adalah manusia pertama dalam dunia ini mendapat Hadiah Nobel Kesusasteraan kerana teater.

Teater Mamat ini adalah teater orang biasa dan kaum buruh.

Pada tahun 2007 – Mamat ini telah berkongsi no 7 bersama Stephen Hawkins untuk dinobatkan oleh The Telegraph – akhbar kanan - sebagai 100 susuk yang paling bijak dalam dunia hari ini.

Teater : The Accidental Death of An Anarchist – Kematian Tidak Sengaja Seorang Anarko - telah digarap pada thun 1970. Teater lawak terbarai ini menggambarkan bagaiman seorang anarko telah mati ditolak jatuh dari bilik bangunan polis di Milano. Teater ini adalah salah sebuah teater klasik dalam dunia haari ini.

Teater ini cukup lawak - lawak terbarai kah kah kah. Teater Mamat ini pernah dipentas di Dewan Tun Sanbantahn Kuala Lumpur pada tahun 1999.

Mamat ini sudah cukup tua tetapi masih penyokong kuat perjuangan rakyat Palestin.

Mamat ini bukan budayawan kaki bodek dan Mamat ini menulis dalam bahasa ibundanya - bahasa Itali. Mamat ini tidak belajar pernah kira-kira dan saians dalam bahasa Inggeris semasa dia bersekolah rendah.

NOTA: Untuk jadi pandai dan bijak - tidak bodoh dan kena tipu -
sila cari kerja seni Mamat ini. Cari bukunya di perpustakaan -
kalau tidak cari kedai buku - bukan kedai mamak. Kalau tidak
ada duit nak beli - pinjam. Kalau tidak dapat pinjam - curi.
Kalau tidak baca dalam internet. Tanya Lebai Google -
mesti nama Mamat ini ada. Jangan jadi bangang
macam ... macam sapa hah...kah kah kah...
macam orang yang tak baca buku Dario Fo.sumber : tukar tiub
akira8047
kedaikopitepimasjid

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Ulasan yang membina dialu-alukan. (kalau nak ulas atau nak hentam aku... sila taruk nama... baru aku boleh respek hangpa... tak tau cara nak tulis nama : hangpa klik kat nama/url dan kasi taruk nama kat situ. bukannya susah pun)

10 ARTIKEL YANG TERDAHULU

Artikel Terdahulu